Anakart yapımı kullanıcıların bilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Anakart dikdörtgen bir tabakanın üzerine baskı devre uygulanarak. Anakart Tamiri üretimi sırasında en zevkli noktası her kapasitörün Anakart’a doğru entegre edilmesi işlemidir. Pick-and-place makinesi (al ve yerleştir) denilen makine Anakart’a kapasitörlerin hızlar yerleştirilmesini sağlamaktadır. Fakat bu kapasitörlerin düzgün yerleştirilmemesi durumunda anakart kullanılamaz hale gelmektedir.

Anakart Tamiri yapımında kullanılan yapışkan ısıya dayaanıklı olmalıdır bu yapışkan anakartın üzerinde bulunan entegrelerin düşmemesi için şarttır. + 200 santigrat dereceye kadar dayanabilen özel yapışkanlar sayesinde anakart üzerinde bulunan entegre ve çok bacaklı işlemci yardımcılarının düşmemesi sağlanmaktadır. Bu işlemlerden sonra robotlar yerine insan gücü kullanılmak durumundadır. Anakart büyüteç yardımı ile elemanların kontrolünden geçerek defolu yani kullanılamaz olanlar ayıklanarak diğerleri için özel testlerin olduğu ünitelerde testlere tabi tutularak bir sonraki aşamaya hazırlanırlar. Anakartların son aşamalarda soğutucularının takılıp montajın tamamlanması sağlanmaktadır. Üretim sırasında üretim tesislerinde bulunan insanların çok dikkatli olarak çalışması sağlanmaktadır. Bu işin en zor kısmıdır kuralcılığı bir uyarı anlamında kullanan üretim tesislerinin içinde çeşitli yazılara rastlamak mümkün olabiliyor. Bunların en dikkat çekici olanı ise Gigabyte firmasında bulunan “dikkat et sus ve işini yap” yazıdır. Bu işin ne kadar dikkat gerektiğini anlatmaya yeterde artar bile. Anakart’ın çöpe gitmemesi için  Pick-and-place makinesi (al ve yerleştir) denilen makine ile montajlama sonrasında robottan kaynaklanan hataların sonrasında kenara ayrılması gereken anakartların devreleri zarar görmüş olabilir. Montaj sonrasında bir insanın yapabileceği hata sonrasında kurumun ticareti bile zedelenebilir; kaldı ki kimse kötü üretim ve bunun sonrasında kötü izlenim bırakmak istemez.

Pick-and-place makinesi (al ve yerleştir) denilen makine ile yapılan kapasitör montajı sonrasında %98 verimlilik ile montaj işleminin ilk ayağı tamamlanmaktadır. Bundan sonraki işlemlerde daha önce belirttiğimiz gibi entegrelerin yapıştırılmasının sağlayan özel ısıya duyarlı yapışkan ile son aşama yani soğutucu montajına gelindiğinde montaj sonrası paketleme yapılıp bilgisayar firmaları ve yedek parça olarak hizmete sunulur.


0 yorum