Evaporatif soğutma genel olarak bir akışkanın uygun atmosferik şartlarda içinde bulunduğu ortama buharlaşarak soğuma efektinin oluşmasıdır.

Literatürde doğal soğutma olarak ta adlandırılan evaporatif soğutmada sıvının buharlaşması için gereken ısının ortamdan alınması prosesin ana temasıdır. Tabiatta doğal döngü içersinde aslında suyun sürekli evaporasyonu sözkonusudur. Uygun evaporatif soğutma sistemleri ile bu çevrim en maksimum düzeyde sağlanmaya çalışılır. Evaporatif soğutmada, suyun buharlaşması ile birlikte ortamdan gizli ısı alınmakta, duyulur ısı aynı kalmaktadır.Bu özellik prosesin adyabatik olmasını yani entalpi değişimi olmadan havanın sıcaklığının düşürülmesi sonucunu açığa çıkarmaktadır.

Evaporatif soğutma sistemlerinde farklı teknikler ile sabit yada hareketli haldeki havaya su intikal ettirilmektedir. Bu esnada havanın mevcut doygunluk derecesi ve sıcaklığı ile suyun hava ile temasının sağlanma tekniği prosesin ne derece etkin gerçekleşeceğini belirlemektedir. Hava ve suyun teması için izlenen yollar değişik tip evaporatif soğutma sistemlerini ortaya çıkarmıştır.Bunlar genel olarak fogging tip ve petekli tip evaporatif soğutuculardır.

Firmamız evaporatif soğutma sistemleri konusunda enerji sektörü ve ağır sanayi tesisleri başta olmak üzere birçok sahada son derece başarılı uygulamalara sahiptir. Özellikle gaz türbini kompresör havasının soğutulmasında oldukça tecrübe sahibi olan firmamız bu alanda her tip/kapasitedeki türbin için mevcut filtre evine entegre en ideal çözümü müşteri ile paylaşarak hayata geçirmektedir.

0 yorum