Avrupa'nın en gözde eğlence adreslerinden biri olan Amsterdam, Queen's Day günü cadde ve sokaklarında açılan binlerce tezgahıyla 'yok yok' dedirtecek türden bir alışveriş alanına, dünyanın en büyük bitpazarına dönüşüyor. Böyle bir günde belli başlı meydanlarda orkestralar yüksek ritimli müzikler çalarken, teknesi olanlar müzik ve biranın tadını tekne partilerinde çıkarıyorlar.

Floris Wenberg ve Tim Skelton Avrupa'nın en büyük partilerinden birine giderek bu eğlencenin gerçekte nasıl bir deneyim olduğuna ilişkin notlar aldı. Sonuç olarak baştan başa oranj ve gözalıcı bir deneyim!

HER YER TURUNCU ÇÜNKÜ BURASI 'ORANJE'AİLESİNİN ÜLKESİ!
Nasıl ki İrlanda kendi bağımsızlık gününde topraklarını tamamen yeşille donatıyorsa, Hollandalılar da kendileri için çok özel olan bu günde, ülkelerin baştan aşağı oranja boyuyor. Aslında bu gelenek Hollanda Kraliyet Ailesi'nin resmi soyadının 'Oranje' olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle yılda bir gün ülke baştan aşağı oranj renge bezenerek muazzam bir eğlencenin merkezi haline geliyor.

Koninginnedag'ın tarihçesine baktığımızda bu geleneğin 19. yüzyıl sonlarında Kraliçe Wilhelmina'nın doğum günü şerefine düzenlenen kutlamalarla başladığını görüyoruz. Bu tatil geleneği daha sonra kraliçenin kızı Juliana'nın doğum günü olan 30 Nisan'da da sürdürülmüş. Söz konusu tarih aynı zamanda Kraliçe Juliana'nın 1948 yılında tahta çıktığı güne denk gelmiş. 1980 yılında tahta geçen ve bugün hala Hollanda Kraliçesi olan Beatrix bu geleneği bozmamış. Böylelikle bu geleneksel kutlamaların aynı tarihte yapılması geleneği, günümüze kadar sürmüş.

ZİYARETÇİ SAYISI, ŞEHİR NÜFUSUNUN İKİ KATI
Hollandalılar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar 30 Nisan'ı olabildiğince özel kılmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İnsanın böyle bir kutlama ile memleketinden başka bir yerde karşılaşması oldukça ilginç bir deneyim .

Dünyanın hiçbir yerinde bu özel gün Amsterdam'da olduğundan daha ihtişamlı ve sınırsız bir eğlenceye sahne olmuyordur. Kent nüfusunun iki katından fazla sayıda ziyaretçinin katıldığı kutlamalar şehir meydanlarında bir önceki gece başlayan büyük sokak festivalleriyle tüm gece sürüyor. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler aslında tüm bu olan bitenin gerçekten anlatıldığı kadar görülmeye değer bir şey olup olmadığını bizzat deneyimlemek isteyenler... Eğer siz de bu muhteşem eğlenceye katılmak istiyorsanız, elinizi çabuk tutun ve bir an önce rezervasyon yaptırın. Çünkü oteller aylar öncesinden doluyor ve son anda yer bulmak neredeyse imkansız.

Kentte çevre binalar bayraklar, oranj kurdeleler ve kırmızı, beyaz, mavi tonlarda şeritlerle süsleniyor. Hollandalılar genelde spor müsabakalarında oranj tonlarında giyinmeyi tercih ediyorlar. Özellikle de milli futbol
takımları söz konusu olduğunda... Bazıları tepeden tırnağa göz alıcı kıyafetler giymiş. Ne kadar abartılıysa o kadar iyi diye düşünülüyor. Bu denli coşkulu bir kalabalığın ve eğlencenin nabzının attığı bir yerde eğlenememek imkansız. Her şey oranj tonlarında. Yiyecek içecekler bile!

BAŞKA YERDE YOK
Her ne kadar tüm bu eğlenceler şehir genelinde gerçekleştirilse de Jordaan semti ayrı bir popülariteye sahip. Buradaki cadde ve sokaklar o denli kalabalık oluyor ki hareket etmek neredeyse imkansız. Bugüne özel olarak cadde trafiğe kapatılıyor. Her tarafta müzik ve eğlence karşınıza çıkıyor.

DJ ve orkestraların çaldığı jazz, klasik, rock ve tekno sound'ları etrafa neşe saçıyor. Resmi geçit, sokak tiyatroları ve havai fişeklerse kutlamalarda yer alan diğer aktiviteler. Teknesi olan ya da tekne kiralayanlarsa kanallarda tekne partileriyle bu coşkulu eğlenceye farklı bir boyut kazandırıyor. Vondelpark'da ise özellikle çocuklara farklı eğlence alternatifleri oldukça güvenli bir ortamda sunuluyor.

'Tüm sıkıntılarımızı unutup yalnızca iyi vakit geçirmeye odaklandığımız bir gün' diyor Bart ve sözlerine şöyle devam ediyor: 'Bu kadar fazla insanın eğlenmek adına bu denli fazla çaba harcadığı bir ortam inanılmaz bir etkileşim yaratıyor.' Tamamıyla aynı fikirde olduğunu söyleyen Ed ise şunları ekliyor: ' Hiçbir şey için bu eğlenceyi kaçırmam. Genelde iş için çok seyahat ederim. Ancak Koninginnedag için Hollanda'da olmaya çalışacağım. Böyle bir eğlence hiçbir yerde yok.'

ALIŞVERİŞ DE BİR EĞLENCE!
Burası ikinci el alışveriş yapmayı sevenler için de bir eğlence kaynağı. Sokaklar neredeyse aklınıza gelebilecek her şeyi bulabileceğiniz tezgahlarla dolu. Bugüne özel satılan hiçbir şey için vergi ödemiyorsunuz. Dünyanın en büyük, bir günlük bitpazarı şehrinde fiyatlar pazarlığa açık ve gün sonuna kadar devam ediyor. Queen's Day müzik, dostluk, bira, dans, eğlence ve ticaretin iç içe olduğu bir tür başkaldırı. Her taraf oranj ve herkes mutlu. Bu günün sabahı, insanların yataklarından gülen bir yüzle kalktıkları ve eğlenmeye hazır oldukları bilinen bir gerçek.

0 yorum